Ilk ekran görüntümüz yukaridaki gibi geldiyse tamam! Tabii ki simdi sizlere kliselesmis program arayüzleri olan "common dialog"lari yani dosya açlari, kaydetleri anlatmiyacam. Ne, nedir? Ne degildir ona bakalim... Menüden girelim: »Menü:
File: Dosya menümüzde dosya aç kapa kaydet gibi kisimlarin oldugu zaten mâlûm. Edit: Düzen menümüz undo(geri) , cut-copy-paste (kes-kopyala-yapistir) gibi ögelerin yani sira bir seçim veya yol için Fill-Stroke (doldur-vurus), katman boyutunda, seklinde oynamalar yapmak için Transform (dönüsümler), varsayilan firça ve baski ayari için define pattern-define brush, klavye kisayollari gibi özellikleri barindirmakta. Image: Resim menümüzde renk kanal modlarini Mode (mod), seviyeleri, kontrasti, parlakligi, renk dengesini, tonu, doygunlugu Adjustment (ayarlamalar) -özellikle renksiz resimin renklendirilmesi bölümünde bu bölümü iyice ögrenecegiz- , resmin çözünürlügü ve boyutu ve özelliklerini Image Size (resim boyutu), tuval boyutunu Canvas Size (tuval boyutu), tuvalin yatirilip diklestirilmesini Rotate Canvas (tuvali döndür) degistirirsiniz. Layer: Katmanlar menümüze gelince Photoshop®´un paint gibi basit bir program olmadigini biliyoruz. Kolayliktir ki katmanlasma söz konusudur programda.(Katman: Photoshop®´ta her objeyi bir katman olarak atayip objenin resim üzerindeki konumu, büyüklügü, rengi ve daha bir çok efekti diger objelerden ve resimden bagimsiz bir sekilde yapabiliyoruz. ) Iste bu menüde katmanlar üzerinde oynamalar yapabilecegimiz kisimlar mevcut. Katmanlarla alakali dersimizde çaplica inceleyecegiz. Select: Seçim menüsünde düzenlemek için seçtiginiz objenin veya herhangi bir seyin seçimi üzerinde degisiklik yapabilirsiniz. Filter: En heyecanli ":)" menümüzde resime uygulamak için bir sürü efekt var.Örnek olarak bu efektlerle resme veya katmana bulaniklik verebilir {Blur (bulaniklik) }, normal koordinatlarda bulunan pikselleri(noktaciklari) kutupsal koordinatlarina yerlestirerek çarpitabilir{Distort>polar coordinates(çarpit>kutupsal koordinatlar)}, pastel boyayla yapilmis bir resme benzetebilirsiniz. Daha neler neler... Window: Pencere menüsünde programda bulunan araç kutularini gizlenip gösterilmesini saglayabilirsiniz. Help: Her zamanki gibi yardim menüsünde yardim dökümanlarinin kisayollari, hakkimizda gibi bölümler bulunuyor. »Toolbar: Evet. Gelgelelim araç kutularımıza:
İşte! Araç kutumuz bütün ihtişamıyla hayal gücümüze selam çakıyor... Yanda bulunan araç, geometrik seçim aracı. Adındanda anlaşılacağı üzere geometrik şekillerle seçim olanağı sağlıyor. -Ha! Bu arada söylemeyi unuttum bu araçların ilavelerine araca sağ tıklayarak veya sol tuşla basılı tutarak ulaşabilirsiniz.- Bu da taşıma aracı. Nesneleri taşımayı yada kısa yoldan boyutlamayı sağlar. İşte lasso aracı bununla kovboy misali at üstünde kötüleri bi sallama da yaka... Yok, yok! Bu öyle bir şey değil tabii ki. (kusuruma bakmayın çok heyecanlı ve kolay coşan biriyimde durup durup daldan dala programı yapıyoruz) Fare işaretçisiyle seçim yapmyı sağlar en çok kullanılanı Magnetic Lasso Tool (manyetik lasso aracı)dur. Sihirli seçim aracı. Renk farkını ayırt ederekten nesneler seçer Kırpma aracı. Resminizi istediğiniz bölümünü kırpar.
Dilimleme aracı resiminizi dilimleyip istediğiniz dilime url verebilmenize olanak tanır. Hani duymuşsunuzdur: "Ben sitemi photoshopla yaptım." Bu araç bunu diyebilmeyi sağlar diyebilirim.
Tamir aracı (bu araç sadece Photoshop®7 ve üzeri versiyonlarda mevcut). Bu araçla resim üzerindeki kırığı, kırmızı gözü çiziği düzeltmeniz mümkün. Özellikle, fotoğrafçılar bu aracı çok kullanır.
Fırça ve kalem aracı. Yabancılık çekilmeyecek bir araç. Tabiiki Paint´tekinden farkı yok diyemeyiz. Çok daha geliştirilmiş versiyonu. En altta bulunanı ayrıca resmi renklendiriyor.
Damga kopyalama aracı. "Alt" tuşuna basılıyken klavyeniz, resimde bir yere tıklıyarak o noktayı seçiyorsunuz. Elinizi çektikten sonra başlıyorsunuz seçtiğiniz noktanın bulunduğu yerden boyamaya. Bununla ceketinizin eksik olan düğmesini tamir edebilirsiniz.
Sanat tarihi fırçası. Özellikle resme hakiki bir tuvalda işlenmiş havası vermek için birebir.
Silgi aracı. Üç elemandan oluşmakta. Birincisi bildiğimiz silgi. İkincisi artalan temizleyicisi ki bu araç fırçanın ortasında bulunan artı işaretinin üzerinde bulunduğu rengi temizler, yazıları, nesneleri silmez. Üçüncüsü ise sihirli silgi aracı ikincisine benzer bir yöntemle çalışır fakat farklı tarfı aynı renk tonunu gördüğü herşeyi bir anda siler. İkinci ve üçüncü silgi aracı resim montajında çok işimize yarıyacak.
Geçiş ve boya kovası aracı. Geçiş aracı ile aktif olan katmanınızın seçili olan kısmına hoş bir görünüm katmak için renk geçişi efekti verebilir, boya kovası aracı ile ise geçişsiz bir şekilde direk seçili olan rengi boya ile doldurabilirsiniz.
Bulanıklık, keskinlik ve bulaşıklık aracı. Bulanıklık aracı isminin çağrıştırdığı anlam üzere boyar gibi fare işaretçisi ile bulanıklık sağlarken, keskinlik aracı ile diğerinin tersiniri olarak keskinlik sağlayıp, bulaşıklık aracı ile resmi bulaştırıyoruz. Bulaşıklık aracı ile resim montajı yaparken resime orijinal izlenimi vermek için keskin olan nesne kenarlarını düzeltebiliriz...
Kaçırma, yakma, sünger aracı. Tuvalinizdeki boyayı yakabilir, kaçırıcıyla düzeltme dokunuşları yapabilir, süngerle fazla kaçan boyayı alabilirsiniz. Yol seçimi aracı. Bununla, kullanmasını ileriki derslerde öğreneceğimiz yolları seçip hareket ettirip yeniden boyutlandırıyoruz.
Metin giriş aracı. Metni resim üzerine eklemek için.
Dolma kalem aracı. Hassas şekiller oluşturmak için biraz önce adı geçen yolları oluşturur.
Geometrik şekil aracı. Geometrik şekil ve yol oluşturur.
Not aracı. Çizdiğiniz resmin veya düzenlediğiniz krokinin belirlediğiniz noktalarına sesli ya da yazılı olarak açıklama ekleyebilirsiniz.
Renk seçim aracı. Boyamak istediğiniz nesneye, istediğiniz bir yerden renk seçmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca terzilerinkine benzeyen bir mezure de mevcut...
El aracı. Ekrana sığmayan resminizi iterek ve sürükleyerek resminizin istediğiniz bölgesini görebilirsiniz.
Yakınlaştırma aracı. Klasik bir büyüteç işlevi var...
Renk ayar kontrol bölümü. Aktif rengi buradan seçip ayarlayabilirsiniz. Ön tarafta olan bölüm, seçili boyama aracının işlev rengi, arkada bulunan ise, arkaplan rengidir. Köşedeki ok önplan rengi ile arkaplan renginin yer değiştirmesini sağlar. Değiştirmek istediğiniz aktif olan rengi buraya tıklayarak değiştirebilirsiniz. »Navigator&Info&Histogram:
Navigatfor ekrana sığmayan resminizi el aracı olmadan kolay bir şekilde düzenlemenizi sağlar. Info bilgileri içerir. Histogram ise resminizin renk grafiğini çıkarır.
(Not: Ekranınızın sağından bulunan bu araçları yanlışlıkla kapattı iseniz, programın "Window" menüsünden "Workspace>Default Workspace" komutu ile geri getirebilirsiniz.) »Color&Swatches&Styles:
Color´da aktif rengi kısayoldan ayarlıyabilir, Swatches´da tanımlanmış genel renkleri kısayoldan aktif hale getirebilir Styles´da nesnelere uygulanabilecek hoş stillere ulaşabilirsiniz. »History&Actions: < span id="EditorDivArea"> Photoshop® gibi bir dev resim işleme programında olmazsa olmaz olan gelişmiş bir geçmiş bölümü bulunuyor. "Ctrl+Z" tuş kombinasyonundan vazgeçirtebilecek nitelikte olan geçmiş bölümü gerçekten çok işinize yarıyacak.
Actions panelinden "o" kayıt tuşuna basarak Photoshop®´da resme uyguladığınız işlemleri kaydedebilir ve başka bir resme aynı işlemleri ">" oynat tuşuna basarak tekrar tekrar uğraşmadan hızlı bir şekilde uygulayabilirsiniz. »Layers&Channels&Paths:
Katmanlar bölümü, daha öncede bahsettiğimiz gibi resim üzerinde bulunan nesneleri ayrı ayrı ele alabilmemizi sağlayan bir özelliktir. Burada resimde bulunan ve düzenlemek istediğimiz nesneleri seçip düzenleyebilir bir nesneyi başka bir nesnenin önüne atabilir veya arkasına çekebilirsiniz... (Not: En önde bulunan nesne burada en üstte bulunan nesnedir ve nesneler burada bu şekilde sıralanırlar.) Kanallar ise renk filtreleriyle bakabilmemizi sağlar. Yollar; dolma kalem aracı ile oluşturduğunuz yolları gösterir ve düzenlememizi sağlar.
|