CÜMƏ, 2024-04-19, 11:56 AM
UNIVERSAL SITE.
| RSS
ANA SƏHİFƏ RONALDO LUÍS NAZÁRIO DE LIMA - FORUM
[ Yeni mesaj · Üzvlər · Forum qaydaları · Axtar · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
FORUM » İDMAN » FUTBOL » RONALDO LUÍS NAZÁRIO DE LIMA
RONALDO LUÍS NAZÁRIO DE LIMA
Nariman_QahramanliTARİX: CÜMƏ AXŞAMI, 2010-11-11, 9:53 PM | Message # 1
BƏRDƏLİ NƏRİMAN.
QRUP: Administrators
MESAJLAR: 860
Azerbaijan
Awards: 0
STATUS: KƏNAR
RONALDO LUÍS NAZÁRIO DE LIMA, kısaca Ronaldo (d. 22 Eylül 1976, Rio de Janeiro) Brezilyalı futbolcu.

BIYOGRAFI

Bento Ribeira'da doğmuştur. Ronaldo'nun yetenekleri oldukça fakir bir Rio de Janeiro mahallesi olan bu yerde 14 yaşında kendisini izleyen ünlü eski milli oyuncu Jairzinho tarafından keşfedildi ve Cruzeiro alt yapısına kazandırıldı.

ERKEN ZAMANLAR

Ronaldo, Rio de Janeiro’nun fakir bir bölgesi olan Bento Ribeiro’da 1976’da doğdu. Brezilya’daki herkes gibi O da futbola sokaklarda başladı. Semtin futbol takımı Social Ramos Club’da ilk kez krampon giyen Ronaldo 1982’de semt takımının ezeli rakibi Pico dela Mirandona’ya ilk golünü kaydetti.

Ancak başarılı bir kariyerin başlangıcında Ronaldo’nun en büyük engeli annesi Dona Sona oldu. Çünkü Ronaldo’nun derslerini çalışmasını ve bir zamanlar babası Nelio’nun Portekiz’de yaptığı gibi futbolcu olmasını istemedi. Çocuk yaşta futbolun yanı sıra tenis de oynayan Ronaldo’nun annesi için futbolu bırakıp iş adamı olması ve hobi olarak da tenis oynaması küçük çocuğu için en ideal formüldü. Ama ne annesi Sonia ne babası Nelio ne de kardeşleri Ione ile Nelio Jr. Ronaldo’nun bir süre sonra O Fenômeno olarak çağırılacağını tahmin edebilirdi.

Batıl inancı sebebiyle sonradan kavga etmemek için sofrada isteyene bile tuz uzatmayan, kız arkadaşını çok kıskanan her fırsatta televizyonun başına geçip Michael Jordan ya da Jackson Donald’ı izleyen bu çocuk kapının önünde başladığı futbol sayesinde hayalini kurduğu sporcular gibi bir şöhrete kavuşacağını tahmin edebilir miydi? Semt takımında başlayan ve her Brezilyalı çocuk gibi sahilde sıcak kumlar üzerinde devam eden futbol tutkusunun O’nu Dünya’nın en çok takip edilen futbolcularından biri yapacağını bilebilir miydi?

AVRUPA KARIYERI VE SAKATLIKLARI

Ronaldo’nun Avrupa kariyeri 1994 – 1995 sezonunda Hollanda ekibi PSV Eindhoven’a transfer edildiğinde başladı. Hollanda’ya transfer olan Ronaldo abisi sayılan Romario’nun kariyerini kendine örnek alarak hareket ettiği ve basamakları tırmanmayı başladığı kariyerinin en önemli yılında çok büyük bir patlama yaptı; Hollanda Ligi gol kralı olan Ronaldo, İspanyol devi Barcelona’nın ilgisini çekti.

1996 – 1997 sezonunda Barcelona’ya transfer edilen Ronaldo 37 maçta 34 gol lig de kaydetti. Copa Del Rey, ve Avrupa Kupa Galipleri Kupası da sayılacak olursa bu istatistik 49 maçta 47 gol oldu. Bir sonraki yıl ise Ronaldo Serie A devi Inter’e transfer edildi.

1996 ve 1997’de peş peşe FIFA Dünya’da Yılın Futbolcusu seçilen Ronaldo, 1998 Dünya Kupası’nda ise sergilediği performansla hayal kırıklığı yarattı. Turnuva boyunca sadece 4 gol kaydeden Ronaldo’nun milli takımı finalde de ev sahibi Fransa’ya mağlup olarak kupayı alamadı. Ronaldo’nun ciddi bir sakatlık geçirmesinin ardından finalde sahaya çıkması birçok soru işaretinin doğmasına sebep oldu. Sakatlığı tam olarak geçmeden maça çıktığına inanılan O Fenômeno’nun, sponsoru Nike’ın zorlamasıyla oynadığı iddiası ortaya atıldı. Bu dönem 4 yıl boyunca Ronaldo’nun kariyeri üzerine gelen kara bulutların yıldız futbolcuyu çok zorlayacağı yılların başlangıcı oldu.

Bir yıl sonra Ronaldo’nun derslere konu olan “diz sakatlığı” kariyerinin ciddi bir şekilde bitme noktasına kadar getirdi. Sağ dizinden çok ciddi bir şekilde sakatlanan ve aylarca antrenman dahi yapamayan Ronaldo için özel kum havuzları hazırlandı. Yürümeler, ter atmalar, diz güçlendirmeler, hafif koşular, kondisyon antrenmanları derken Ronaldo belki de bugüne kadar hiçbir futbolcuya gösterilmeyen ilgi ve alaka ve dikkat ile sahalara dönebilmesi için çalıştırıldı ve tedavi edildi.

Bu sakatlık ilk ve son olmayacaktı; 2000’de sahalara ilk dönüşünde Lazio karşısında sadece 7 dakika sahada kalabildi ve dizinden yine sakatlanarak bir kez daha yere yığıldı. 2 ameliyat ve 20 aylık iyileşme süreci oldukça sancılı geçti. Yine aynı süreç başladı; özel kum havuzları bir kez daha hazırlandı, yürümeler, ter atmalar, diz güçlendirmeler, hafif koşular, kondisyon antrenmanları derken Ronaldo 2002 Dünya Kupası’na yetiştirildi.

Ronaldo, 2002’nin devamında 3. kez FIFA Dünya’da Yılın Futbolcusu ödülüne layık görüldü ve Inter’den Real Madrid’e 27.000.000 pound karşılığında transfer edildi. Oldukça uzun bir transfer döneminin ardından Milan Başkan Yardımcısı Galliani'nin çabaları sonuç verdi ve 18 Ocak 2007'de Ronaldo, eski takımı Inter'in ezeli rakibi Milan'a transfer oldu.

RONALDO HAKKINDA SÖYLENENLER

Pele: “Muhteşem. Ama önce Dünya Kupası’nı kaldırsın, sonra benimle kıyaslamaya başlarız.” Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra: “Değişmediğini ve hala aynı hırs ve istekle oynadığını görmek çok güzel, ailesine önem veriyor ve akıllı biri. Ne kadar çok savunsanız da sizi geçecek bir yol bulabiliyor. Brezilya’da O’nun 1 numaralı hayranı benim ama yine de benimle, O’nu kıyaslamayın.”

Johan Cruyff: “O’nu kimseyle kıyaslamayın. Tek ihtiyacı olan kendisi olması.”

Romario: “Fransa 98’de daha iyi tanıdım. O’nunla birlikte her şeyi kazanabilirsiniz.”

Fabio Capello: “Adı üzerinde O bir fenomen, büyük maçlarda büyük biri olmasını biliyor.”

Giovanni Trapattoni: “Dünya’nın en iyi golcüsü buna şüphe yok. Her zaman gülmesini biliyor ve başına gelen terslikleri atlatmayı başarıyor.”

Cesar Gomez: “O’nu marke etmek hayatta yaptığım en belalı iş oldu. Maç bittiğinde 500 dakika sahada kaldığımı zannettim.”

Raul: “Ronaldo’dan öğrenmeye çalışıyorum. Patlayıcı bir güç ve bir anda peşindekilerden kurtulabiliyor. Çok basit O’nun seviyesinden çok uzağım.”

Christian Vieri: “Ronaldo gibi bir futbolcuyu bir daha izleyemezsiniz.“

Massimo Moratti: “Ronaldo tüm zamanların en iyisi olabilir.“

Zlatan Ibrahimović: “Barcelona tarihinin en iyi futbolcusu Ronaldo'dur.“

Gianluigi Buffon: “Bana göre dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu.“

BAŞARILARI

FIFA Dünya'da Yılın Oyuncusu Ödülü 3 kere (1996,1997,2002)
Ballon d'Or : 1997, 2002

* FIFA Dünya Kupası
2002 FIFA Dünya Kupası altın Ayakkabı (gol kralı) - 8 gol
2002 FIFA Dünya Kupası altın Top Ödülü
2002 FIFA Dünya Kupası - Şampiyonluk

 
FORUM » İDMAN » FUTBOL » RONALDO LUÍS NAZÁRIO DE LIMA
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

BY QƏHRƏMANLI NƏRİMAN 2024. TEL:(051)969-59-16. E MAİL narimanb24@yahoo.com ...